HOGYAN LETTÜNK FINNUGOROK?

2019.07.16

  Ha a történettudomány oldaláról kezdjük el vizsgálni ezt a dolgot azt látjuk, hogy olyan hogy finnugor nép, nem létezett soha! A finnugor nép elnevezés, egy a nyelvészek által létrehozott műszó. Gyakorlatilag a 19. században nyelvészek találták ki mint gyűjtőnevet. Finnugor néppel egyetlen regében, mondában, vagy akár történelmi leíró munkában sem találkozott még soha senki. Tehát a nyelvészek állításán kívül semmi nem bizonyítja, hogy létezett valaha olyan nép, hogy finnugor. Mégis számonkérik a regéinken, mondáinkon, ősi írott gesztáinkon, s azt állítják, hogy mivel azokban más van, azok csak mesék, hazugságok.

  De kérdem én, éppeszű ember az, aki egy a 19. században kitalált műszót hiányol, több száz, vagy ezeréves regékből, mondákból, hat- nyolc-száz éve írt gesztából? Vagy szándékosan akarja egy 150 éves műszó miatt megerőszakolni a múltat?

  Mert minden eredetmondánk Erdélytől a Felvidékig, minden írott gesztánk arról szól, hogy mi a Hunok, Szkíták, leszármazottai vagyunk. Géza fejedelmet még mint a Szkíták királyát említik, a korabeli nem magyar források is. De mindez csak mese habbal, mert a 19. században kitaláltak egy addig soha, senki által nem használt, és senki által nem ismert műszót: finnugor...

  S itt felmerül a kérdés: Mit ér a hagyomány, ha magyar? ‒ Érdekes, hogy nyelvészeink és történészeink szerint nem hogy nem sokat, de semmit! Egyetlen európai nép sem áll olyan kérlelhetetlen tiszteletlenséggel ősi mondavilágához, világképéhez, írott forrásaihoz mint a magyar.  Mindegyikre azt mondják, ezek csak mesék, melyekben a szerzők csak jobb színben szerették volna feltüntetni őseinket. mert csak az biztos, hogy a magyar egy finnugor nép. 

  Amikor tény, hogy a finnugor, egy kb. százötven éve kreált műszó, egy vélt nyelvészeti szakszó, ami bizonyítottan, kizárólag elméletben létezik!  

  Nincs a világon még egy nép ami ennyire logikátlan, dologgal kérdőjelezné meg a múltját, alapozná meg az identitásának a meghatározó elemét, mégis ma azt hívják magyar tudománynak, amelyik több ezer éves történelmi munkákat meghazudtoló kulcsszóvá változtatott egy százötven éves nyelvészeti műszót: finnugor...

Juhász Zsolt