MAGYARUL BESZÉLNI, EGYSZERŰ SZÓ-RAK-O-ZÁS

2019.09.16

 A legújabb kori nyelvészeti kutatások szerint, aki magyarul beszél nem tesz mást, csak egyszerűen SZÓ-RAK-O-ZIK.

 Egyértelműen pakolgatja egymás után a rövid, legtöbbször egy SZÓ-TAG-OS magyar gyököket, amiket élete hajnalán, még kisgyermekként elsajátított. Ebben a rendszerben bárki létrehozhat új szavakat, akinek ez az anyanyelve meg fogja érteni azt, mivel ismeri a gyököket amikből a szavak előbújhatnak.

Példa:

MEGSZENTSÉGTELENÍTHETETLENSÉGESKEDÉSEITEKÉRT.

Ugye elvileg ilyen szó nem létezik.

Aki tud magyarul, néhány másodperc gondolkodás után mégis megérti, hogy e nem kevés gyököt tartalmazó szó megalkotója mit is akart közölni vele. Íme a szó ősi gyökökre bontva:

MEG-SZENT-SÉG-TELEN-ÍT-HE-TETLEN-SÉG-ES-KED-ÉS-E-I-TEK-ÉRT.

Akinek ez az anyanyelve, már meg is értette a REND-SZERT! - Ugye?

A nyelvújítás korában is gyönyörű szavakat hoztak létre ugyan ezen módszerrel. Volt idejük és egyszerűen SZÓ-RAK-OZ-TAK:

GŐZ-PÖF-ÖG-ÉSZ-ET-I TOV-A-LÖK-Ö-DÖM (gőzmozdony)

vagy a:

NYAK-TEK-ER-É-SZET-I MELL-FEK-VENC (nyakkendő)

Mind a kettő briliáns példa arra, hogyan lehet SZÓ-RAK-OZ-NI a rövid egy-szótagos önmagukban is értelmes Magyar gyökökkel.

De mit szól mindehhez az hivatalos tudomány? ‒ Nos azt állítják, hogy ezek a gyökök egy már elavult nyelvi koncepció képzelt elemei, amik a valóságban nem léteznek.

Hogy megértsük mit tesz ezzel a hivatalos nyelvészet, meg kell értenünk mik is azok GYÖK-EREK? 

GYÖK-ÉR, aéletnek az része, ahonnan ered. 

Ha valaminek elvágjuk GYÖK-ERÉT, az előbb-utóbb elszárad, elpusztul. Kikerül KÖR-FOR-GÁS-BÓL. modern nyelvészet pedig éppen ezt teszi nyelvünkkel amikor GYÖK-ÉR-TELEN-ÍTI a magyar nyelvet...

Juhász Zsolt